header banner
Default

Karıncalar kokar mı? Bazı insanlar bu kokuyu alırken diğerleri neden alamıyor?


İnternette zaman zaman, bazı insanların karınca kokusunu alabildiğini iddia ettiği viral gönderiler ortaya çıkıyor. Bu gönderiler her ortaya çıktığında, neden bazı insanların bu kokuyu algılayıp neden bazılarının algılamadığı veya bunun bir düzmece olup olmadığı tartışılıyor. Kısa bir süre önce paylaşılmaya başlanan bir TikTok videosunda da durum çok farklı olmadı.

Bir kişi, “Eski sevgilim baharatlı koktuğunu söylerdi” diye yanıtlarken, bir başkası, “Ölü karıncalar böcek zehri gibi kimyasallara benzeyen bir kokuya sahiptir” dedi.

Bir başkası ise tamamı büyük harflerle “BU BİR ŞAKA, [KARINCALAR] KOKMAZLAR” diye itiraz etti.

IFLScience tarafından X (Twitter) üzerinde yapılan ve 700’den fazla katılımcının katıldığı bir anketin sonuçları, yanıt verenlerin yaklaşık yüzde 20’sinin bir karıncanın kokusunu algılayabildiklerini iddia ettiğini gösteriyor. Geri kalan yüzde 80 ise karınca kokusu alamadıklarını söylüyor.

Hear us out: Can anyone here smell ants?

Apparently it's a thing and we're curious to see how common it might be. Please feel free to share your ant-sniffing thoughts.

— IFLScience (@IFLScience) August 2, 2023

Neyse ki, bazı entomologlar karıncaların kokusunu incelediler. 2015 yılında yapılan bir araştırma, Kuzey Amerika’daki en yaygın karınca türlerinden biri olan kokulu ev karıncasının (Tapinoma sapil) kokusunu araştırdı. North Carolina Eyalet Üniversitesi’nde karınca uzmanı olan Clint Penick, yüzlerce kişiden bir kutu T. Sapsile’i koklamalarını ve karıncaların nasıl koktuğunu düşündüklerine dair bir anket doldurmalarını istedi.

En yaygın yanıtın küflü peynir olduğu bildirildi. Çalışma tarafından alıntılanan diğer yaygın olarak bildirilen açıklamalar, kimyasal benzeri bir temizleme spreyi ve çürüyen hindistanceviziydi.

Penick ve çalışma arkadaşı Adrian Smith, bu ilginç gözlemin sebeplerini araştırarak sorumlu olan kimyasalların metil ketonlar olduğunu belirlemeyi başardılar. Kokulu ev karıncalarının ve küflü peynirin her ikisinin de bu kimyasala sahip olduğu bulundu. Hindistancevizi de çürüdüğünde, aynı zamanda metil keton üreten mavi bir küf oluşturur.

Diğer karınca türlerinin de eşit derecede keskin kokulu kokular ürettikleri de biliniyor. Marangoz karıncaları tehdit edildiklerinde, sirke gibi kokan antimikrobiyal özelliklere sahip yakıcı bir kimyasal olan formik asit püskürtür. Benzer bir şekilde, citronella karıncaları da isimlerini yırtıcıları savuşturmak için ürettikleri ekşi narenciye kokusundan alır.

İnsanların çoğu karınca kokusunu neden alamıyor?

VIDEO: Evde KARINCA Olmasının Nedenini Duyunca Şaşıracaksınız! Karınca Eve Neden Gelir?
Ne Varsa

Ancak bazı insanların bu kokuları algılayabilmesine rağmen bazılarının algılamaması konusunda durum biraz daha karışık. Bazıları bunu genetiğe indiriyor ve bazı insanların formik asit kokusunu algılamak için belirli bir genden yoksun olmasını, kişnişin bazı kişilere sabun tadı vermesine benzetiyor. Ancak, bu iddiayı destekleyecek çok fazla kanıt yok. Başka bir açıklama da bölgenizde yaşayan karınca türleri olabilir. Bazı karıncaların diğerlerinden daha kötü veya daha belirgin bir şekilde kokması da bu farka sebep oluyor olabilir.

Sources


Article information

Author: Martha Conley

Last Updated: 1698381361

Views: 1226

Rating: 4.6 / 5 (106 voted)

Reviews: 99% of readers found this page helpful

Author information

Name: Martha Conley

Birthday: 1996-09-12

Address: 4255 Louis Track Suite 574, East Sherry, LA 56006

Phone: +3556893638330582

Job: Paramedic

Hobby: Chocolate Making, Cross-Stitching, Arduino, Wine Tasting, Dancing, Meditation, Amateur Radio

Introduction: My name is Martha Conley, I am a unwavering, capable, transparent, tenacious, risk-taking, Open, unyielding person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.