header banner
Default

HP Victus 16 İncelemesi: Bu Fiyata Bu Performans Doğru mu?


HP’nin fiyat-performans arayan oyunculara ve profesyonellere hitap eden yeni HP Victus serisini denedik.

Bilgisayar dünyasının en popüler isimlerinden HP, oyunculara ve profesyonellere hitap eden Victus serisi bilgisayarlarıyla piyasada yer edinmeye başladı. Üst düzey donanım parçaları ve performans vadeden seri, bizim de elimize geçti.

Serinin giriş-orta segment bölümünde yer alan HP Victus Laptop 16'yı inceledik. Peki, fiyatıyla piyasada ‘uygun’ olarak sınıflandırabileceğimiz HP Victus Laptop 16 neler sunuyor, artıları eksileri neler? Gelin, bilgisayar ile elde ettiğimiz tüm deneyimimizi paylaşalım.

Öncelikle bilgisayarımızı tanıyalım: HP Victus Laptop 16 teknik özellikleri

VIDEO: Fiyat / performans odaklı laptop | HP Victus 16 incelemesi
Erdi Özüağ

hp victus 16

  • Intel® Core™ i5-12500H işlemci
  • Ekran kartı: NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti (4 GB)
  • RAM: 2 x 8 GB DDR5 4800 MHz
  • Depolama: 512 GB PCIe® NVMe™ TLC M.2 SSD (Samsung)
  • Ekran: 16,1 inç, 1920 x 1080, 144 Hz, IPS, 250 nit, %45 NTSC renk gamı
  • Batarya: 70 Wh lityum iyon polimer, 4 hücreli
  • Bağlantı: Wi-Fi 6E, Bluetooth 5.3, 3xUSB Tip-A, 1xUSB Tip-C, 1xHDMI 2.1, 1x microSD, 1xEthernet girişi, 3.5 mm kulaklık girişi
  • Ses: B&O ses sistemi, çift hoparlör, HP Audio Boost
  • Ağırlık: 2,46 kilogram
  • Kalınlık: 235 milimetre

HP Victus Laptop 16 neler sunuyor?

VIDEO: Güncel Teknolojide Fiyat Performans! HP Victus 16 İnceleme
Lemur

hp victus 16

Artıları:

VIDEO: HP Victus 16 (2023) Review - Still the Budget King? 👑
Jarrod'sTech
  • Şık ve sade tasarım
  • Fiyatına göre uygun malzeme kalitesi
  • Uzun ömürlü menteşe
  • Tam bir fiyat/performans ürünü
  • En güncel oyunlarda bile en yüksek ayarlarda sorunsuz deneyim
  • Profesyonel işler için de yeterli düzeyde performans sunması
  • 144 Hz ekran ile akıcı kullanım
  • Ekranın gün ışığında bile ışık yansıtmaması
  • Tuşların yerleşimi ve hissiyatı oldukça iyi
  • Soğutma performansı
  • Üst düzey SSD performansı
  • 3 USB Tip-A, bir USB Tip-C girişiyle yeterli düzeyde bağlantı sunması
  • Kendi rakiplerinden daha hafif olması

Eksileri:

VIDEO: RTX 4050'li Efsane Fiyat Performans Bilgisayarı: HP Victus 16 İncelemesi
Webtekno Plus
  • Touchpad hissiyatı
  • Yüksek fan sesi (İyi soğutma karşılığında yapacağınız bir fedakârlık)

HP Victus Laptop 16 nasıl bir deneyim sundu?

VIDEO: SONUNDA ISINMAYAN OYUNCU LAPTOPU YAPTILAR - VICTUS 16 RYZEN 5 7640HS
Donanım Arşivi

hp victus 16

HP Victus Laptop 16 modelinin bize sunduklarını anlatmaya cihazın tasarımından başlayalım. Bilgisayar, geleneksel oyun bilgisayarı anlayışından uzak durduğunu söyleyebiliriz. Bu da aslında pek çok oyuncunun artık tercih ettiği bir şey. Bilgisayar, son derece sade, minimal ve şık tasarıma ev sahipliği yapıyor.

Tasarımda öne çıkan bir diğer küçük ama önemli detay ise menteşenin yerleştiği bölüm. Birçok oyuncu bilgisayarı masraftan kısmak için menteşeyi doğrudan gövdeye yerleştiriyor. Bu da zamanla menteşenin kendisine veya bulunduğu plastik bölüme zarar veriyor. Fakat HP Victus serisi, ekran ve gövdeyi, gövdeden çıkan ayrı bir bölüm ile birbirine bağlıyor. Bu da menteşenin ömrünü uzatıyor, olası hasarı önceden önlüyor.

Tasarım konusunda elde ettiğimiz tek negatif deneyim, pek çok kişinin sıklıkla kullanmayacağı Touchpad’de yatıyor. Touchpad’in dokunmatik yüzeyi parmağınızı üzerinde gezdirdiğinizde her ne kadar somut bir his sunsa da bir şeye tıklamaya çalıştığınızda belirli seviyede güç uygulamanız gerekiyor.

hp victus 16

Bilgisayardaki tüm işlemlerin sonucunu gördüğümüz ekrana geçecek olursak, ekranın en öne çıkan özelliği elbette 144 Hz’lik yenileme hızı. 144 Hz, ister günlük kullanım olsun ister oyun oynarken, görüntüyü çok daha akıcı görmenizi sağlıyor.

IPS paneli sayesinde oyunlardaki ve tasarımlarınızdaki renkleri fazlasıyla net bir şekilde ayırt edebiliyoruz. Ayrıca ekranın ışık yansıtmama özelliği sayesinde ekrandaki içerikleri günün en parlak saatlerinde sorunsuz bir şekilde görmeye devam edebildik. Ekrandaki renkler, yüksek parlaklığın olduğu durumlarda dahi net bir şekilde seçilebiliyor.

Bugün için üst düzey, yarın için yüksek performans:

VIDEO: %90 Olumlu Yorum Alan Laptop HP Victus 16 İncelemesi
Webtekno Plus

hp victus 16

Bilgisayarı bilgisayar yapan performans tarafına bakalım. Intel® Core™ i5-12500H işlemci ve NVIDIA GeForce RTX 3050 Ti ekran kartı sunan bilgisayarı oldukça yoğun testlere soktuk. Günümüzün en iyi grafiklerine sahip Hogwarts Legacy ile oyunculuğu denedik, işlemcinin gücünü ise en yoğun testlerle ölçtük.

hp victus 16

hp victus 16

CPU-Z ve Cinebench R23 ile gerçekleştirdiğimiz işlemci testleri, bu fiyat seviyesi için oldukça iyi sonuçlar vermeyi başardı. İşlemci, Cinebench R23’ün render testlerinde 10741 puan, CPU-Z’nin stres testinde ise 5620 puan elde etti. Her iki test de işlemcinin tüm çekirdeklerini kullanan testler idi.

hogwarts legacy

İşlemcinin gücü ve ekran kartının uyumunu en iyi görebileceğimiz yer olan oyunlara kendimizi attığımızda da üst düzey sonuçlar elde etmeyi başardık. Hogwarts Legacy’de FullHD çözünürlükteyken ışın izleme özelliği açık olmadan ultra ayarlarda sabit 60 FPS almayı başardık.

Bu performansın ardında elbette 4800 mHz hızda çalışan DDR5 RAM’ler de büyük bir rol oynuyordu. Oyunda göreceğimiz dokuların her biri önce yüksek hızlı SSD’den RAM’e aktarılıyor, ardından grafik kartı tarafından işleniyor.

hogwarts legacy

Elbette ışın izleme özelliğini aktifleştirdiğimizde durum biraz değişti. Işın izleme ayarları ultra seviyesindeyken FPS değerimiz 30 ve altına düşmeye başladı. Öte yandan ışın izleme ayarları düşürdüğümüzde de çok yüksek performans artışı gözlemleyemedik. FPS değeri ışın izleme aktif iken 60 FPS’e ulaşamadı. Oyun testimizde DLSS özelliği devamlı açık kaldı.

Pek çok kişinin farkında olmadığı, bilgisayarların gizli performans silahı olan depolama birimi neler sundu?

VIDEO: HP Victus 16 Review! - What HP Won't Show You!
Just!N Tech

hp victus 16

HP Victus Laptop 16, rakiplerine göre çok daha üstün bir depolama birimine yer veriyor. Bilgisayarda, SSD sektörünün kral ismi olan Samsung’un 512 GB’lık NVMe M.2 SSD’si yer alıyor. SSD, okuma ve yazma performansıyla bilgisayarın devamlı akıcı olarak çalışmasını sağlıyor. Ayrıca Samsung olması sayesinde uzun ömür vadediyor.

Bilgisayarın performansını son raddesine kadar kullandık, peki sıcaklıklar ne durumdaydı?

VIDEO: HP Victus 16 - Affordable or Overpriced?
Matthew Moniz

hp victus 16

HP Victus Laptop 16, soğutma tarafında bir iyi, bir de kötü yana sahip. Bilgisayar, özellikle işlemci testinde -her bilgisayarda olduğu gibi- ilk etapta yüksek sıcaklıklara çıktı. İşlemci testinin ilk saniyelerinde 90 santigrat derece gibi sayılar görmeye başladık. Fakat birkaç saniye sonra bu durum değişti.

Bilgisayarda bulunan yüksek performanslı fanlar devreye geçti ve sıcaklık değeri sadece 4 saniye içinde 75 derecenin altına indi, sabit kaldı. Tabii işin eksi yanı, bu kadar iyi soğutma performansının her bilgisayarda var ettiği bir eksi idi. Bilgisayarın fanları en yüksek düzeyde çalışırken ortamın oldukça gürültülü olduğunu söyleyebiliriz. 

Özetleyelim, değerlendirelim:

VIDEO: Bu bilgisayarı sevdik! HP Victus 16 inceleme
Furkan Karaca

hp victus 16

HP Victus Laptop 16, fiyatına ve bu fiyat baremindeki rakiplerine göre daha yüksek performans sunmayı başarıyor. Bu performansın ardında SSD’den ve RAM’den yana cimri olunmaması büyük rol oynuyor. Cihaz, önümüzdeki birkaç yıl içinde çıkacak yeni oyunları da performanslı bir şekilde oynamanızı sağlayacak donanıma ev sahipliği yapıyor.

Aynı şekilde cihazın sade tasarımı, profesyonel iş ortamlarında da cihazı kullanılabilir kılıyor. Ayrıca sahip olduğu orta-üst düzey donanım, içerik üretimi ve orta düzeyde 3D render’lar gibi işler için de fazlasıyla yeterli performans sunuyor.

hp victus intel

HP Victus Laptop 16 D1021NT ve Victus serisinin diğer modellerine göz atmak için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz.

#işbirliği

Sources


Article information

Author: Maria Hansen

Last Updated: 1704425162

Views: 1057

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Maria Hansen

Birthday: 1977-07-27

Address: 0176 Morris Field Suite 263, Kellerberg, NY 87120

Phone: +4532608839766647

Job: Video Game Designer

Hobby: Graphic Design, Beer Brewing, Arduino, Playing Piano, Chess, Crochet, Geocaching

Introduction: My name is Maria Hansen, I am a transparent, dedicated, expert, capable, talented, brilliant, variegated person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.